Alzheimer olan oyuncu David Birney hayatını kaybetti

Bridget Love Bernie dizisinin yıldızı David Birney'nin 83 yaşında hayatını kaybettiği öğrenildi.

Alzheimer olan oyuncu David Birney hayatını kaybetti

Daha çok Broadway'de klasik oyunlarda sahne almayı tercih eden ancak üne Bridget Loves Bernie adlı sitcom'la ulaşan ünlü oyuncu David Birney, 83 yaşında aramızdan ayrıldı.

Birney'nin Santa Monica'daki evinde öldüğü açıklandı. Ölüm nedeninin ise Alzheimer olduğu belirtildi. Açıklamayı kızı Mollie Birney yaptı.

Birney, Bridget Loves Bernie adlı evlilik komedi dizisinde rol arkadaşı Meredith Baxter'la birlikte büyük başarıya ulaşmış, sorasında Meredith'le gerçek hayatta da evlenmişti.

Tiyatroda Hamlet, Romeo, 3. Richard ve Macbeth gibi klasik yapıtlarda rol alan ünlü oyuncu TV'de de "Someone Watching Me" ve "Mom, the Wolfman and Me" gibi yapımlarda boy göstermişti.

1976'da Serpico adlı suç drama dizisinde oynadı. Ancak dizi 15 bölümlük 1. sezon sonunda iptal edildi. Serpico'nun film versiyonu 1973 yılında çekilmişti. Birney'nin canlandırdığı karakteri oynayan Al Pacino bu rolüyle Oscar'a aday gösterilmişti, Altın Küre ve David di Donatello ödüllerini kazandırmıştı. En iyi erkek oyuncu (Al Pacino) ve en iyi uyarlama senaryo dallarında Oscar'a aday gösterilen film Al Pacino'ya Altın Küre ve David di Donatello ödüllerini kazandırmıştı.

Diziler umrunda bile değildi

Birney, PBS'in mini dizisi The Adams Chronicles'ta ABD Başkanı John Quincy Adams'ı canladırmıştı. "St.Elsewhere"in ilk sezonunda da oynayan başarılı oyuncu başarıya ise "Bridget Loves Bernie"de canlandırdığı Yahudi taksi şoförü ve oyun yazarı Bernie Steinberg rolüyle kavuşmuştu. Bernie, katolik öğretmen Bridget Mary Theresa Colleen Fitzgerald ile evleniyordu. İkilinin evliliği ise dizinin ana konusuydu. Kanadalı yazar Bernard Slade'in imzasını tayışan dizi, 1920'lerin Broadway oyunu "Abie's Irish Rose"dan ilham alınarak yazılmıştı. CBS'te 1972 yılında ilk kez yayınlandığında o dönemin en yüksek reytingini alan yeni dizi unvanını kazanmıştı ve cumartesi gecelerinin vazgeçilmezi olmuştu. Ancak dizi dinler arası evliliği teşvik ederek Yahudiliğin öğretileriyle alay ettiği gerekçesiyle Yahudi gruplar tarafından ağır bir şekilde eleştirilmişti.

CBS ise çok beğenilen diziyi iptal etmemek için çok direndi ancak 6 ay sonunda dizi yayından kaldırıldı. Ancak bu Birney'nin pek umurunda olmadı. Onun tek arzusu tiyatroydu ve dizinin bitmesinden memnun kaldı. Times'a verdiği bir röportajda "Dizide oynamayı seçenekler azaldığı için kabul etmiştim. Bana Romeo'da oynayacaksın deseler hemen diziyi bırakırdım" demişti.

Öte yandan bu dizi onun hayatını değiştirdi. Başrolü paylaştığı Baxter ile 1974 yılında evlendi. Birçok yapımda birlikte oynadıktan sonra boşandılar. Baxter, 2011 yılında yayınlanan anı kitabında Birney'nin fiziksel ve duygusal tacizine uğradığını yazdı. People'a konuşan Birney ise bu iddiaları yalanlayarak Baxter'ı gerçeği çarpıtmakla suçladı.

23 Nisan 1939 tarihinde Washington'da doğan ve tam adı David Edwin Birney olan oyuncu çocukluğunu Cleveland'da geçirdi. Babası FBI ajanıydı. Oyunculuğa lisede merak saldı. Dartmouth Koleji'ni 1961'de bitirdikten sonra gittiği Kaliforniya Üniversitesinde tiyatro üzerine master yaptı. Daha sonra askerlik görevini yapan oyuncu 1965'Te Barter Tiyatrosu'ndaki "Hay Fever" oyunuyla tiyatro kariyerine başladı.

2 yıl sonra soluğu New York'ta aldı. Broadway'de birçok oyunda boy gösterdi, çok olumlu eleştiriler aldı.

Birney TV ekranlarında ayrıca "Hawaii Five-O", "Aşk Gemisi", "Glitter" ve "Murder, She Wrote" gibi dizilerde de oynadı. (Haber Global)