Dr. Who dizisinin yıldızı Max Stahl, kansere yenik düştü

Türkiye'de de bir dönem yayınlanan BBC dizisi Dr. Who'nun yıldızlarından Max Stahl, 66 yaşında kansere yenik düşerek hayata veda etti. İngiltere'de çok izlenen çocuk programı Blue Peter'in de sunuculuğunu yapan Max Stahl tüm dünyada geniş bir hayran kitlesine sahip çok ödüllü bir isimdi.

Dr. Who dizisinin yıldızı Max Stahl, kansere yenik düştü

Max Stahl, yetmişli yılların sonlarında Blue Peter'da yaptığı sunumlarla tanınıyordu. Ayrıca BBC kült klasiği Doctor Who'da da yer alarak ününe ün katmıştı.

Doğu Timor'un bağımsızlık hareketlerine çektiği filmle büyük katkı sağlayan Max Stahl hakkında Nobel ödüllü Eski Doğu Timor Başkanı José Ramos-Horta tarafından övgü ile söz edildi. Max Stahl, başarılı kariyer hayatına birçok da ödül sığdırdı.

Çok ödüllü ve çok yönlü bir kişilik

1980'ler ve 1990'lar boyunca Çeçenya ve Beyrut'tan yaptığı haberlerle küresel çatışmaları ele aldığı için ödüller kazanmaya devam etti. Max, 1991'de Endonezya yönetimine karşı 271 protestocunun Dili'nin Santa Cruz mezarlığında katledildiği Doğu Timor'daki vahşeti filme almasıyla hafızalara kazındı. Max'in çektiği filmde anlaşmazlıkları tasviri, Doğu Timor'un bağımsızlığı için verilen mücadelede bir dönüm noktası oldu.

Nobel ödüllü Eki Doğu Timor Başkanı José Ramos-Horta'dan teşekkür

Eki Doğu Timor Başkanı ve Noble ödüllü José Ramos-Horta, Max'i "değerli bir oğul" olarak nitelendirdi. José Ramos-Horta sosyal medya paylaşımında "Onu mücadelemizin gerçek kahramanlarından biri olarak onurlandırıyoruz. Leste Timor tarihinde ulusumuzun rotasının özgürlüğe döndüğü sadece birkaç kilit nokta var. Bu da o noktalardan biriydi. Mesajımız dünyaya ilk kez ulaştı. İnsan hakları ağları harekete geçti. Senatörler, Kongre üyeleri ve parlamenterler yanımıza geldi. Ve bu, bir adam olup bitenleri yakından belgelemek için hayatını riske atıp mesajı ülkemizden kaçırdığında oldu." ifadelerini kullandı.

Endonezya, 1975'teki işgalden bu yana eski Portekiz kolonisini yönetiyordu. Gevşeme kısıtlamalarından sonra Stahl Stahl, 1991'de oraya seyahat etmişti. Televizyoncu, bağımsızlık destekçisi için düzenlenen anma töreninden sonra mezarlığa protesto yürüyüşünün planlandığını duydu.

Ateş altında kaldı

Max, 2016'daki bir ülke için dönüm noktası olan alayla ilgili BBC'ye yaptığı açıklamada "Bir ses duvarı, en az 10 saniyelik kesintisiz silah sesi duyulduğunda kameramı hazırlıyordum. Kurşunların bana isabet edebileceğini kolayca görebiliyordum ve o noktada buradan uzaklaşmam gerektiğini düşündüm." cümlelerini kullandı.