Yeni korona dalgası yolda! Bilimsel araştırmadan endişe yaratan sonuç!

Dünya çapında 6.2 milyondan fazla insanın ölümüne sebep olan korona virüsü salgını Omicron varyantıyla yayılmaya devam ederken, bilim insanlarından endişe yaratan bir araştırma ve açıklama geldi.

Yeni korona dalgası yolda! Bilimsel araştırmadan endişe yaratan sonuç!

Korona virüsünün en çok mutasyona uğramış türü olan Omicron varyantının ilk tespit edildiği ülkelerin başında gelen Güney Afrika’da yapılan bir araştırmanın sonucu, korona virüsü salgını tehdidinin henüz bitmediğini ortaya çıkardı.

Sözcü'de yer alan habere göre, yapılan araştırma sonuçlarını kamuoyu ile paylaşan bilim insanları Omicron varyantının BA.4 ve BA.5 isimli alt varyantlarının antikorları alt etmeyi başardığını duyurdu.

Afrika Sağlık Araştırma Enstitüsü tarafından yapılan araştırmada korona virüsü geçirenlerin kan değerleri incelendi. Bilim insanları daha çok korona virüsü geçirenlerin Omicron varyantının BA.4 ve BA.5 varyantlarına karşı antikor sağlamadığını tespit etti.

Kan değerlerini inceleyen uzmanlar, korona virüsünü atlatmayı başaranların antikor üretme seviyelerinin yaklaşık 8 kat düştüğünü belirtti.

Öte yandan korona virüsü aşısı olanların yeni virüse karşı antikor seviyelerinin de 3 kat düştüğünü tespit etti. Bilim insanları korona virüsünü atlatan hastaların yine de gardını indirmemesi gerektiğini dile getirdi.

Bilim insanları, orijinal Omicron varyantını atlatmış 24 kişi, 8 Pfizer/BioNTech aşısı olan ve 7 de Johnson & Johnson aşısı olmuş insanlardan kan örneği aldı.

“Yeni bir dalga gelebilir”

Henüz hakemli bir dergide yayınlanmayan araştırmayı yapan uzmanlar, “Omicron’un BA.4 ve BA.5 varyantlarına karşı antikor seviyeleri çok düşük, özellikle aşı olmayan grubun semptom gösteren hastalığa karşı korunma ihtimali çok düşük” duyurusunu yaptı.

Bilim insanları, “BA.4 ve BA.5’in potansiyel olarak yeni bir salgın dalgası yaratması ihtimali bulunuyor” öngörüsünde bulundu.

Paylaşılan sonuçlar, Omicron varyantının ilk görüldüğü Güney Afrika’da vaka sayılarının tekrar artmasıyla aynı zamanda geldi. Cumartesi günü ülkede 6527 insanda Covid-19 tespit edilmişti. Mart ayının sonunda ise ülkede 581 vaka vardı.