Modacı Vural Gökçaylı, yaşamını yitirdi

Türkiye'de Haute-Couture'ü en iyi temsil eden modacılardan olan Vural Gökçaylı, 79 yaşında yaşamını yitirdi.

Modacı Vural Gökçaylı, yaşamını yitirdi

Modacı Cemil İpekci, Türkiye’de Haute Couture’ü en iyi temsil eden modacı olarak tanınan Vural Gökçaylı’nın yaşamını yitirdiğini duyurdu.

Modacı Vural Gökçaylı, 79 yaşında yaşamını yitirdi. Fransız Haute-Couture’ünün altın çağında Fransa’da ilk adımlarını atan tek Türk modacı olan Gökçaylı’nın ölüm haberini gazeteci Atılay Kandemir ve modacı Cemil İpekçi duyurdu.

Sosyal medyada ünlü modacı ile fotoğrafını paylaşan Kandemir, ‘Zamansız ayrılık’ başlığı altında duygularını şu sözlerle dile getirdi:

“Elim yazmaya varmıyor ama moda dünyamızın efsane ismi Vural Gökçaylı ağabeyimi kaybetmenin üzüntüsünü yaşıyorum. 40 yılı aşkın derin dostluğumuzda sevgili ağabeyime yüce Allah’tan rahmet diliyorum. Mekanı cennet olsun, nur içinde yatsın. Başta eşi, evlatları ve torunlarına ve tüm sevenlerine başsağlığı dilerim.”

İpekçi de, sosyal medya hesabından, “Türkiye bir büyük Haute Coutre duayeni, üstadını kaybetti. Vural Gökçaylı. Rabbim yolunu ışık eylesin, nurlarda yatsın. Sevgili eşine, evlatlarına ve sevenlerine sabır versin. Allah rahmet eylesin” diye yazdı.

Vural Gökçaylı kimdir?

Vural Gökçaylı, Türkiye’de Haute-Couture’ü en iyi temsil eden modacılardan biriydi. Gökçaylı, 1945 yılında İstanbul’da doğdu. Babası Pertev Gökçaylı, annesinin adı Nezahat Gökçaylı'ydı. Ağabeyi Vursay’ı çok genç yaşta kaybetti. Bahariye İlkokulu’ndan sonra İstanbul, İtalyan Lisesi’nde okuyup mezun oldu.

Okuldaki bir öğretmeni onu İtalya’da tasarım okumak için teşvik etti.1962 yılında Paris’e gitti. Alliance Française’de Fransız dili ve edebiyatı öğrenimi gördü. Ecole du Louvre’da ve Académie des Beaux Arts’da (Güzel Sanatlar Akademisi) tiyatro kostümü eğitimi aldı. Givenchy’de stajın ardından Yves Saint Laurent’da ve Jean Patou’da o zaman artistik direktörlüğünü yapan Michel Goma’nin, Angelo Tarlatzi ile birlikte asistanlığını yaptı. Teknik olarak, Haute Couture’ün bütün inceliklerini Michel GOMA’dan ve Jean Patou’da geçen süreç içinde hepsini benimseyerek öğrenme fırsatı buldu. O yıllarda Audrey Hepburn, Farah Diba, Jacqueline Kennedy gibi ünlü müşterilerle çalışma fırsatı buldu. O dönemde, kendisine Amerika’dan teklifler olmasına rağmen, Paris’te kalmayı tercih etti.

Vural Gökçaylı, 1967’de Amsterdam’da bir modaevinde tasarım yapmaya başladı. 1967 yılında Hollanda’da ilk kez Paris anlamında kurulan büyük modaevi olan Franz Molenar’in artistik direktörü oldu. Amsterdam’da kaldığı süre içinde Paris, New York ve Berlin’de sergilenen üç koleksiyon hazırladı. Osmanlı motiflerini geometrik desenlerle birleştirdiği tasarımlarıyla dikkat çekti.

1968 yılının başında Paris’e dönen Vural Gökçaylı, ilk olarak Slyvie Vartan’in butiği için iki koleksiyon hazırladı. Bu, hazır giyim alanındaki ilk ve son çalışması oldu. 1968 yılının sonlarında Türkiye’ye dönen Vural Gökçaylı Rumeli Caddesi'nde Saray Apartmanı’nda ilk atölyesini kurdu ve ilk koleksiyonunu Büyük Ankara Oteli ve Park Otel'de sundu. İlk defilesiyle basının ilgisini topladı. İstanbul’un Haute Couture’den anlayan en şık kadınları müşterisi oldu. İlk müşterileri arasında Mefküre Şerbetçi, Rüksan Şerbetçi, Ayşe Beyazıt, Münevver Erkoğlu, Madame Barbut, Serra Menemencioğlu, İnci Kıraç, Serap Büktaş, Ayşe Sılan, Vehbi Koç’un kızları Suna Kıraç ve Sevgi Gönül, bu isimlerin arasında yer aldı. 1970 yılında Verem Savaş Derneği yararına Türkiye’de ilk kez Pandomim tarzı bir gösteriyle Galata Kulesinde defile düzenledi. 1975 yılında Amerikan Hastanesi Yardımlaşma Sağlığı yararına Hollanda konsolosluğunda defile düzenledi. 1976 yılında Çocuk Sağlığı Derneği yararına Japon Büyük Elçiliğinde defile düzenledi.

Haute coturure nedir?

Kişinin özel siparişi üzerine hazırlanmış, özel dikim giysi anlamına gelen ve Fransızca'dan gelen bir moda terimidir. Tam karşılığı ise "yüksek dikiş"dir.