Muhammed Ali'yi yenen efsane Japon güreşçi Antonio Inoki, hayatını kaybetti

Bir zamanlar dünya boks şampiyonu Muhammed Ali ile karşılaşan ve efsane boksörü yenen Japon güreş yıldızı Antonio Inoki, 79 yaşında hayatını kaybetti.

Muhammed Ali'yi yenen efsane Japon güreşçi Antonio Inoki, hayatını kaybetti

Japonya’da karma dövüş sanatlarının öncüsü olan profesyonel güreşçi ve politikacı Antonio Inoki, nadir görülen bir hastalıkla mücadele ettikten sonra hayatını kaybetti.

Inoki’nin ölümüyle ilgili yapılan açıklamada, “Hem profesyonel güreşteki hem de küresel topluluktaki başarılarının eşi benzeri yok ve asla unutulmayacak.” denildi.

Japonya’da devlet yayıncısı NHK’ye göre, birkaç yıl kalp hastalığıyla mücadele ettikten sonra kalp yetmezliğinden öldü.

“Yüzyılın Maçı”nda Muhammed Ali’yi yendi

Inoki, 1960’larda Japonya’nın profesyonel güreş alanında en büyük isimlerinden biri oldu. 1976’da Tokyo’da “yüzyılın maçı” olarak adlandırılan güreşçi-boksör maçında dünya ağır siklet şampiyonu Muhammed Ali’yi yenerek ün kazandı.

Bir başka profesyonel güreşçi ve politikacı olan Atsushi Onita, Inoki’ye saygılarını sunarken “bir devir kapandı” dedi.

Siyasette önemli adımlar attı

Japon efsane Inoki, 1989’da Japonya parlamentosunun üst kanadında bir koltuk kazanarak siyaset dünyasına girdi. Bir sonraki yıl Körfez Savaşı sırasında Irak’a gitmesi ve serbest bırakılan Japon rehineler adına devreye girmesiyle manşetlere taşındı.

1995’te koltuğunu kaybeden Inoki, 1998’de güreşçi olarak emekli oldu. Ancak 2013’te başka bir muhalefet partisinin üyesi olarak üst meclise yeniden seçildi.

Yıllar boyunca Kuzey Kore ile güçlü bir kişisel bağlantı kuran Inoki, 2019’da siyasi kariyerine son vermeden önce Pyongyang’ın Soğuk Savaş sırasında Japon vatandaşları kaçırma sorununu çözmek için birçok kez Kuzey Kore’ye gitti.