İlk 'paparazzi' Ron Galella, hayatını kaybetti

ABD'nin ünlü First Lady'si Jacqueline Kennedy Onassis'i takip ederek çektiği fotoğraflarıyla bilinen tarihin ilk 'paparazzi' fotoğrafçılarından Ron Galella yaşamını yitirdi.

İlk 'paparazzi' Ron Galella, hayatını kaybetti

Tarihin bilinen ilk 'paparazzi' fotoğrafçılarından Ron Galella (91), kalp yetmezliği sebebiyle yaşamını yitirdi.

Kariyeri boyunca ünlü isimleri saplantılı bir şekilde takip ederek fotoğraflayan Galella, günümüzdeki ünlü fotoğrafçılığının temellerini attı.

'Paparazzi' tanımının doğmasında etkili olan Ron Galella hayatını kaybetti

Marlon Brando çenesini kırmıştı

O dönemin ABD First Lady’si Jacqueline Kennedy Onassis’i takip ederek fotoğraflarını çeken Galella’ya, yakın mesafeden çektiği samimi fotoğraflar nedeniyle uzaklaştırma emri verilmişti.

Godfather serisinin efsanevi ismi Marlon Brando ise, Galella’nın devamlı kendisini çekmesini engellemek için fotoğrafçının çenesini kırmış ve oyuncu, fotoğrafçıya 40 bin dolar ödemek zorunda kalmıştı.

'Paparazzi' tanımının doğmasında etkili olan Ron Galella hayatını kaybetti

"Takipçi sapık" diye nitelendirildi

NTV'nin haberine göre, 1960’lı yıllarda ‘takipçi sapık’ diye nitelendirilen fotoğrafçı, günümüzde ünlüleri her yere takip eden ve kimi zaman bu nedenden ötürü eleştirilen People, US ve TMZ gibi magazin mecralarına ilham oldu.

“İnsanların hazırlıksız yakalandıklarından o yüz ifadesi paha biçilemez” ifadesini kullanan Galella, kişileri bire bir görmenin eşsiz bir deneyim olduğunu belirtmişti.

60’lı yıllardaki ünlüleri izinleri olmadan çeken ve bunları para karşılığı satan fotoğrafçı, güvenlik görevlilerinin kendisini sık sık boğazladığını ve ünlülerin kendisine tükürdüğünü söylemişti.

Fotoğrafçının resmettiği isimler arasında Andy Warhol, Jackie Onassis, Marlon Brando, Elizabeth Taylor, Sophia Loren ve Paul Newman gibi dönem sanatçıları yer alıyor.

Galella'nın çektiği siyah beyaz fotoğraflar ‘samimi ve aynı zamanda agresif’ olarak nitelendirildi. Yıllar içinde çektiği fotoğraflar New York’taki Modern Sanat Müzesi'nin (MoMA) kalıcı koleksiyonunun bir parçası oldu.

'Paparazzi' tanımının doğmasında etkili olan Ron Galella hayatını kaybetti