Yapımcı Fatih Aksoy açıkladı! Maske Kimsin Sen'in final mi yapıyor?

Yayınlandığı ilk bölümden itibaren tepkilerin odağında olan ve sürekli final yapacağı yönündeki iddia ile gündemden düşmeyen Maske Kimsin Sen, ekran macerasını noktalıyor. Yarışmacının yapımcısı Fatih Aksoy, reytinglerde istenilen başarıya ulaşılmadığı için 9. bölümde final yapacaklarını açıkladı.

Yapımcı Fatih Aksoy açıkladı! Maske Kimsin Sen'in final mi yapıyor?

Yapımcılığını Medyapım'ın, sunuculuğunu Tansel Öngel'in üstlendiği, jüri koltuğuna Eda Ece, Melis Sezen, Alican Yücesoy ile Doğu Demirkol'un oturduğu Maske Kimsin Sen? yarışması aralık ayında ilk bölümüyle FOX TV'de izleyicisiyle buluştu. Jürilerin maskelerin altına saklanan ünlüleri bulmaya çalıştığı yarışma, pagan sembollerine yer verildiği iddiasıyla eleştirilerin hedefi oldu.

Basın ve yayın faaliyetleri genelgesi yayımlandı

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu Başkan Yardımcısı İbrahim Uslu, bir sosyal medya kullanıcısına verdiği yanıtta, program hakkında inceleme başlatılacağını söylemişti. Tartışmalar sonrası AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Basın ve Yayın Faaliyetleri" başlıklı bir genelge yayımladı. Erdoğan'ın imzasıyla yayınlanan genelgede Türk toplumunun temel değerlerine aykırı unsurlar taşıdığı gözlenen ve son günlerde özellikle yabancı içeriklerin uyarlaması şeklinde ekranlara gelen televizyon programlarına karşı adım atılacağı açıklandı. Bunun üzerine Maske Kimsin Sen yarışmasının da final yapacağı ileri sürüldü.

"Reytinglerden dolayı yarışmayı sonlandırıyoruz"

Maske Kimsin Sen programı yapımcısı ve Medyapım'ın sahibi Fatih Aksoy iddialara ilişkin Cumhuriyet'e açıklama yaparak final iddiasını doğruladı. Reytinglerde istenilen başarıya ulaşılamadığı için ekran macerasını noktalayacaklarını söyleyen Aksoy, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

Maske Kimsin Sen yarışması dünyanın çeşitli ülkelerinde aralarında Müslüman ülkelerinde olduğu 50 ülkede yayınlanmış bir programdır. Bizim yaptığımız şey, dünyanın 50 ülkesinde yayınlanmış bir formatı alıp burada yayınlamaktı. Ocak döneminde başlasın, bir sezon gitsin diye bu işi yaptık ama 2,50 reyting alınca kanalla konuştuk ve reytinglerden dolayı sonlandırmaya karar verdik. 2,50 reyting alan iş benim yaptığım bir iş ama normal şartlar altında bu program majör kanallarda 'prime time'da yayınlanamaz. O kanal o gece zarar eder. Hiçbir kanalda 2,50 reytingli bir şey bulamazsınız. Ne FOX TV'de ne de başka bir kanalda 2,50 reyting alırsanız o dizi ya da program yayınına son verilir bu da sektördeki herkesin bildiği bir şeydir."

"9. bölümle final yapacağım"

Genelgeye ilişkin konuşan Aksoy, "Açıkçası bu kararname bir yakıştırma. Bu karar bizimle ilgili mi bilmiyorum, bir tek bizimle ilgili olduğunu da düşünmüyorum. Bizim yayınlarımıza son verme gerekçemiz aldığımız 2,50 reyting almamız. Genelge yayınlandıktan sonra bu hadise oldu, genelge yayınlanmasaydı da bu karar verilecekti. Bunun dışında bir şey yok. Öyle bir rastlantı olmuştur. Bir şey yapıyorsanız her türlü eleştiri yapılabilir, buna kimse bir şey diyemez. Biz cumartesi gecesi programı yayınladık bu konuda kanal bize herhangi bir baskı yapmadı. İlk yayından itibaren her türlü eleştiri yapıldı ama televizyon kanalı bu programın arkasında durdu. Kötü bir program değildi ama Türkiye'de sert rekabete dayanamadı. 9. bölümde final yapacağız. Biraz erken final yapmış olacağız" ifadelerini kullandı.

"RTÜK meseleyi inceledi, ceza vermeyi gerektirecek bir şey bulamadı"

RTÜK'ün programla ilgili herhangi bir yaptırımda bulunmadığını belirten fatih Aksoy, "Bununla ilgili RTÜK'ten televizyon kanalına ya da bize gelmiş herhangi bir şey yok. RTÜK bu meseleyi incelemişler ve ceza vermeye gerektirecek bir şey bulamamışlar herhalde. Gerçekten de yok. Müslüman ülkeler de dahil dünyanın birçok ülkesinde bu figürlerin kullanıldığı programlar yapıldı, yapılmaya da devam ediyor. Daha şeytani şeyler aramak öküz altında buzağı aramak olarak görüyorum" şeklinde konuştu.

"Hiçbir ülkede bizimki kadar sert bir rekabet yok"

Son olarak eleştirilerin reytingleri etkileyip etkilemediğine de değinen ünlü yapımcı, sözlerini şöyle tamamladı:

"Ben bunların işe yaradığını çok görmedim. Sosyal medyayla televizyon izleyicisinin birbirleriyle bağı da yok mesela 2.50 reyting alan bölümümüz de o gece Twitter'da TT olmuştu. Bugüne kadar bizim çeşitli dizilerimizle ilgili de böyle kampanyalar yapıldı. Bunların herhangi bir etkisi olduğu görülmedi. Bu iş dünyanın çeşitli ülkelerinde başarılı oluyor ama dünyanın hiçbir ülkesinde bizimki kadar sert bir rekabet olmuyor. Her gün 6-7 tane dizi var ve bu diziler iyi diziler. Televizyon programlarının o diziler karşısında şansı olmuyor."