Yönetmen John Korty hayatını kaybetti

Oscar ödüllü yönetmen, yapımcı ve animatör John Korty, 85 yaşında hayatını kaybetti.

Yönetmen John Korty hayatını kaybetti

Amerikalı ünlü yönetmen John Korty, Point Reyes Station'daki evinde hayata gözlerini yumdu. 85 yaşındaki başarılı yönetmen, Oscar ve Emmy ödülü sahibiydi.

Bağımsız filmleriyle adını duyuran Morty, 1960'lı yılların başında Kaliforniya'ya taşındı. 1966'da ilk bağımsız filmi Crazy Quilt'i yayınladı. Film olumlu eleştiriler aldı. George Lucas ve Francis Ford Coppola gibi önemli isimler Korty'nin Stinson Beach Stüdyosu'nu ziyaret etti.

"Go Ask Alice" ve "Miss Jane Pittman'ın Otobiyografisi" gibi televizyon filmleriyle büyük başarı sağladı. Emmy ve Amerikalı Yönetmenler Birliği ödüllerini kazandı.

Yaptığı kısa animasyonlar "Susam Sokağı" bölümlerinde gösterildi.

Dan McCann ve Warren L. Lockhart'la birlikte yaptıkları "Who Are the DeBolts? And Where Did They Get Nineteen Kids?" belgeseliyle Oscar kazandı.

Film eleştirmeni Leonard Maltin tarafından "Ana akımın hem dışında hem de içinde çalışan, hümanist projeler bulmaya çalışan ilkeli bir film yapımcısı" olarak tanımlandı.

Yeni nesil film yapımcılarına ilham verdi. 2011'de verdiği bir röportajda "Çeşitliliği seviyorum. Komediden ciddi filmlere hatta animasyonlara geçmeyi seviyorum. Benim için işim bir nevi tatil, o yüzden aynı yere tekrar tekrar gitmeyi sevmiyorum" demişti.

Lafayett, Indiana doğumlu olan Korty, Ohio'daki Antioch College'i bitirmişti. Hayatının son 30 yılı Point Reyes Station'da geçti.

Jane Sylvia ile evli olan Korty'nin 3 çocuğu bulunuyordu. Boy zamanlarında kürek çekmeyi seven Korty, ölmeden kısa bir süre önce yerel filmlerle ilgili bir çalışma yapıyordu.