YouTube tasarımı bir kez daha değişti

Geçtiğimiz günlerde Premium abonelik hizmetine dünya çapında yaptığı fiyat zammı ile gündeme gelen YouTube, bugün…

YouTube tasarımı bir kez daha değişti

Geçtiğimiz günlerde Premium abonelik hizmetine dünya çapında yaptığı fiyat zammı ile gündeme gelen YouTube, bugün tasarımı üzerinde yaptığı değişiklikle dikkatleri çekmeyi başardı. Şirketin TikTok rekabetine daha sert müdahalelerde bulunduğunu görüyoruz.

Yeni YouTube tasarımı Shorts içerikleri öne çıkarıyor

Son yılların en popüler uygulamaları arasına adını yazdırmayı başaran TikTok’a karşı tüm şirketler kendince önlemler alıyor. YouTube da bugünkü tasarım değişikliğinden önce içerik üreticilerini cezbedecek adımlar atarak bu mücadeleyi veriyordu.

YouTube tasarımı bir kez daha değişti

Fakat platform TikTok’a kıyasla genel olarak uzun süreli videoları barındırdığı için Shorts’ları ön plana çıkarması gerekiyordu. Bunun için de artık video izlediğimiz sayfanın sağ tarafında çıkan önerilerin arasına Shorts yerleştiriyor.

Şu an için her sayfada karşımıza çıkan kalıcı bir tasarım gibi gözükmüyor. Fakat yine de önümüzdeki günlerde bu alanda daha çok adım atılacağını, hatta ana sayfada bile Short videolarının konumlandığı bir alan görebiliriz.

YouTube Shorts içerik üreticileri artık reklam geliri alacak

YouTube, önümüzdeki yılın başında yürürlüğe sokacağı yeni değişiklikler ile birlikte Shorts içerik üreticilerinin reklam geliri almaya başlayacağını açıkladı. Ayrıca bu iş ortaklığının Vine ve TikTok benzeri kısa video paylaşım platformları arasında dünyada ilk kez gerçek gelir paylaşımı sunduğunu söyledi.

Detaylarına bakacak olursak, yeni iş ortakları ile gelir paylaşımı programı kapsamında 90 gün içerisinde YouTube Shorts üzerinde 10 milyon görüntüleme alan içerik üreticileri için gelir sağlama başvuru hakkı olacak.

Tabii buradaki gelir de tıpkı TikTok’ta olduğu gibi Shorts özet akışı içerisinde karşımıza çıkan reklamlar ile sağlanacak. Daha sonra buradan elde edilen meblağ ortak bir havuzda toplanarak toplam görüntüleme sayılarına ve izlenme sürelerine göre içerik üreticileri arasında bölüştürülecek. Kesinti ise müzik kullanıp kullanmadıklarına bakılmaksızın yüzde 45 oranında olacak.

Bu gelişmeyle birlikte diğer uygulamalarda bulunan ücret dağılımının da yakın zamanda düzenlenmesi bekleniyor. Zira geçtiğimiz yıl YouTube’un en çok kazananı olan Mr. Beast (Jimmy Donaldson) platformdan 54 milyon dolar net gelir elde ederken, TikTok’tan yalnızca 15 bin dolar kazanabildi. (Shift Delete)