Altınbaş Üniversitesi Gastronomi öğrencileri, PınarOnline ile buluştu

Son yıllarda sıklıkla duymaya başladığımız sürdürülebilirlik kavramı, günlük yaşam pratiklerine dahil edildiği ölçüde anlamlı hale geliyor. Farklı meslek grupları tarafından içselleştirilmesi ve iş yapış biçimlerine uyarlanabilmesi için üniversiteler ve kurumlar üstlerine düşeni yapmalılar. Sürdürülebilirliğin gelecek nesillerin refahı için hayati öneme sahip olduğu bilinciyle gerekirse iş yapış biçimlerini değiştirmeliler.

Altınbaş Üniversitesi Gastronomi öğrencileri, PınarOnline ile buluştu

Altınbaş Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü ve PınarOnline, işte bu nedenle geleceğin şeflerini sürdürülebilir mutfak konseptleriyle buluşturmak amacıyla önemli bir iş birliğine imza attı. Gastronomi öğrencileri, 14 haftalık özel bir ders programıyla öğrendiklerini,mutfakta sürdürülebilirlik ve sıfır atıkkapsamında yaratıcı tariflere dönüştürecekler.

“Akademik eğitimin ve mesleki etiğin bir parçası olmalı”

Eğitimde sürdürülebilirliğin neden önemli olduğunu ve hangi alanlara, nasıl entegre edileceğini Altınbaş Üniversitesi Öğretim Üyesi, Öğrenci Dekanı Dr. Duygu Kotan Türkden ile görüştük. Üniversite olarak sürdürülebilirliği içselleştirdiklerini ve akademik eğitimde mesleki etiğin bir parçası haline getirdiklerini ifade etti.

Hedeflerinin mühendislikten eczacılığa kadar tüm branşlara bu kavramı yerleştirmek olduğunu kaydeden Dr. Duygu Kotan Türkden, ilk uygulamasını da “Sürdürülebilir Mutfak” projesi ile yaptıklarını anlattı. Bir diğer önem verdikleri konunun da sektör iş birlikleri olduğunu söyleyen Dr. Türkden, “Paydaşlarla ortak akıl ve iş birliği bizim kültürümüzün bir parçası. İçinde bulunduğumuz yüzyılda zaten bunu gerektiriyor. Sürdürülebilir bir gelecekte öğrencilerimizin gerçek dünya deneyimi kazanmalarını sağlayacak önemli bir adım olarak görüyoruz” diye konuştu.

PınarOnline sürdürülebilirliği desteklemeye devam edecek

Sürdürülebilirliğe son derece önem verdiklerini, bu alanda birçok projeye imza attıklarını dile getiren PınarOnline Dijital Dönüşüm ve E-ticaret Direktörü Bilge Kalpaklıoğlu Eyilik konuya ilişkin; “Sürdürülebilirlik bizim kuruluş felsefemizde yer alıyor. Sürdürülebilir bir dünya için PınarOnline olarak birçok proje geliştirdik. Gıda israfıyla mücadele ve sürdürülebilir mutfak uygulamaları günümüzde büyük önem taşıyor. Geleceğin şeflerine; kaynaklarımızı ve çevremizi koruyarak çalışma bilincini aşılamak için Altınbaş Üniversitesi’nde PınarOnline ile Sürdürülebilir Mutfak dersini açtık. PınarOnline’ın desteğiyle başlayan derslerle şefler, günümüz sağlık, etik ve çevresel sorunlarına karşı duyarlılık kazanacaklar.” şeklinde açıklamada bulundu.

“Sağlık, etik ve çevresel sorunlara duyarlı şefler olmaları hedeflendi”

Proje kapsamında 14 hafta boyunca, Altınbaş Üniversitesi'nin Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü öğrencilerine sürdürülebilir mutfak konseptini benimsetmek ve geleceğin profesyonellerini bu alanda yetiştirmek amacıyla kapsamlı bir ders programı hazırlandı.

PınarOnline’ın destekleriyle hazırlanan müfredatla,sürdürülebilir mutfak anlayışını benimsetmek esas alındı. Ayrıca öğrencileringelecekte mesleklerini icra ederken sağlık, etik ve çevresel sorunlara duyarlı şefler olmaları hedeflendi.

Bu mutfakta, “Lezzet” ve “Sürdürülebilirlik” bir araya geliyor

Bu iş birliği kapsamında, öğrencilere sürdürülebilir malzeme kullanımı, gıda atıklarının azaltılması ve sağlıklı beslenmeye uygun yemek yaparken malzemelerini nasıl kullanmaları gerektiği de anlatılıyor. Altınbaş Üniversitesi ve PınarOnline, bu projeyle sadece lezzetin değil, aynı zamanda sürdürülebilirliğin de mutfaklarda nasıl uygulanabileceğini göstermeyi amaçlıyor. Öğrencilerin bu kapsamda hazırlayacağı yaratıcı tariflere ise PınarOnline web sitesinde “Tarifler” bölümünden ulaşabilir.