'Deprem dede' Ahmet Mete Işıkara, Hatay için 12 yıl önce uyarmış! Sözleri yeniden gündem oldu!

Kahramanmaraş'ta meydana gelen ve Kahramanmaraş, Hatay ve Adıyaman başta olmak üzere 10 ilde büyük yıkıma neden olan depremin ardından 'deprem dede' olarak bilinen Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara'nın 12 yıl önce Hatay'a dikkat çekerek 'Tedbir alın' uyarısında bulunduğu görüldü.

'Deprem dede' Ahmet Mete Işıkara, Hatay için 12 yıl önce uyarmış! Sözleri yeniden gündem oldu!

Kahramanmaraş'ın Pazarcık ve Elbistan ilçelerinde meydana gelen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremin yıkıcı etkisi en çok Hatay'da yaşandı.

2013 yılında hayatını kaybeden Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Deprem Araştırmaları Enstitüsünde Müdürü ve dönemin Kızılay Derneği Başkan Başdanışmanı Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara'nın 12 yıl önce Hatay depremi için uyarılar yaptığı ve bir an önce tedbir alınması gerektiği o açıklaması tekrar gündeme geldi.

Karar'da yer alan habere göre; Işıkara, 2011 yılında Adana'da düzenlenen bir panelde özellikle 7 büyüklüğündeki olası bir Hatay depremi için şu uyarılarda bulunmuştu:

"Hatay’da da uzun bir süredir deprem yok. Özellikle 7’nin üzerinde deprem yok. Ama geriye baktığınız zaman Hatay’da 7’nin üzerinde depremler olmuş. Hatta Hatay’a gidip Hataylı’larla konuşursanız, onlar ’Hatay, 1- 2 kez yerle bir olmuş. Yerin altına göçmüş’ diye ifade ederler.

Hatay’da olabilecek bir deprem Adana’yı da, Mersin’i de Gaziantep’i de etkileyecek. Kocaeli nasıl geniş alanı etkilediyse, burada aynı şekilde etkileyebilir. Bu gerçeği bilip korkmak yerine, tedbir almak gerekiyor."