e-Devlet'te yeni dönem! Dijital kimlik, Askerliğim ve çevrim dışı giriş…

e-Devlet sistemi, Dijital Kimlik, DETSİS, Askerliğim ve çevrim dışı giriş özellikleri gibi onlarca yeniliği getiriyor.

e-Devlet'te yeni dönem! Dijital kimlik, Askerliğim ve çevrim dışı giriş…

Türkiye’nin dijitalleşme yolundaki en büyük adımlarından biri olan e-Devlet yeni hizmetler sunmaya devam ediyor.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, e-Devlet sistemine gelecek Dijital Kimlik-DETSİS, Askerliğim ve çevrim dışı giriş özelliklerini duyurdu.

e-Devlet, Dijital Kimlik, DETSİS, Askerliğim ve çevrim dışı giriş özelliklerini getiriyor

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, külliyede düzenlenen Dijital Türkiye 2023 toplantısında önemli açıklamalarda bulundu. e-Devlet sisteminin 1 Ocak 2023 itibariyle 62 milyona yakın vatandaş tarafından kullanıldığını söyledi.

Burada 7 bine yakın hizmetin 7 gün 24 saat erişilebilir olduğunu ve 2022 içerisinde 3 milyar 600 milyon işlemin yapıldığını söyledi.

Ayrıca vatandaşlardan gelen geribildirimin incelediğini ve yüzde 95’lik memnuniyet oranına sahip olduğunu belirtti.

Her ne kadar mevcutta binlerce hizmet olsa da her geçen gün yenilerinin eklenmeye devam ettiğini belirten Oktay, sırada Dijital Kimlik-DETSİS, Askerliğim ve çevrim dışı giriş özelliklerinin olduğunu ve 2023’ün ilk çeyreğinde geleceğini açıkladı.

Askerliğim uygulaması sayesinde artık askerlik çağı öncesi, yoklama dönemi, celp ve sevk dönemi, muvazzaflık dönemi ve yedeklik dönemini içeren; tüm askerlik sürecini kapsayan iş ve işlemler e-Devlet’te tamamlanabilecek.

Ayrıca e-Devlet içerisinde ilk kez kullanılacak blok zincir tabanlı bir giriş sistemi olan Dijital Kimlik özelliği üzerinde çalıştıklarını da açıkladı. Bu sayede vatandaşlar blok zincir ağında oluşturulan benzersiz kimlikleriyle sisteme giriş yapabilecek.

Konuyla ilgili Fuat Oktay tarafından yapılan açıklamada şunlar söylendi:

“e-Devlet’te yeni bir devrim olacak blokzincir tabanlı bir giriş sistemini, “dijital kimliği” getiriyoruz. e-cüzdan uygulaması kapsamında çalışacak giriş sistemi ile vatandaşlarımız, blokzincir ağında oluşturulmuş dijital kimliklerle e-Devlet’e girebilecek.

Online e-Devlet’ten offline e-Devlet’e geçişin yani kullanıcılar açısından dijital bilgilerinin cep telefonlarında güvenli bir şekilde tutulabildiği bir sisteme doğru evrilerek ilk adımlarını bugün attığımız bu çalışmamız, gelişerek yeni kolaylıkların kapısını aralayacak.

Türkiye Noterler Birliği ile yürütülen çalışmalar sonucunda ‘veraset ilamı’, ‘e-randevu/başvuru’, ‘e-tespit’ ve mirasçısı olduğunuz kişi adına ‘adıma tescilli araç sorgulama’ hizmetleri uygulamaya alınmıştır. e-Devlet Kapısı üzerinden sunmaya başladığımız ‘veraset ilamı sorgulama’ hizmeti ile vatandaşlarımız noterliklere gitmeden mirasçısı olduğu veraset ilamlarına kolaylıkla ulaşabilmektedir. Noter hizmetlerini dijitalleştirme çalışmalarımız idari düzenleme iyileştirmeleriyle devam edecek.

Bugüne kadar gerçekleştirdiğimiz 13 Dijital Türkiye ve Bürokrasinin Azaltılması Toplantısı’nda aldığımız 208 kararın 166’sı yani yüzde 80’i tamamlanmıştır. Diğer kararlarımız kapsamında kamu hizmetlerini geliştirme süreçleri ve süreklilik arz eden performans ve izleme nitelikli eylemler devam etmektedir.

Bu toplantımızda mutabık kalınan kararları da hızlı şekilde uygulamaya geçirerek Dijital Türkiye yolunda uluslararası alanda rekabetçi olmayı sürdüreceğiz. Dijitalleşme yolculuğunda veri odaklı dönüşüm ve siber kalkınma hamleleri ile de dijital gelişim sürecimizi devam ettireceğiz. Küresel gelişmelerden geri kalmadan milli hassasiyetlerini koruyabilen bir anlayışla Cumhuriyet’imizin 100’üncü yılında, Türkiye Yüzyılı’nda dijitalin yüzyılını hayata geçirmeye başlıyoruz.”