EYT ile ilgili yaş sınırı olacak mı? Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin'den açıklama!

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Bilgin, EYT düzenlemesiyle ilgili TBMM Genel Kurulu'nda açıklama yaptı. Bakan Bilgin, EYT'nin ay sonuna kadar Meclis'e geleceğini belirterek 'En kapsamlı çalışma yapılacak, kimsenin endişesi olmasın' diye konuştu.

EYT ile ilgili yaş sınırı olacak mı? Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin'den açıklama!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün Beştepe'de Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin ile Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati'yle bir araya gelmişti.

EYT için kadınlarda 48, erkeklerde 50 yaş sınırı gündemdeyken Bakan Bilgin bugünkü açıklamasında bütçe görüşmelerinde konuya açıklık getireceğini ifade etmişti.

Gündeme gelen bu belirsizlikle ilgili Bakan Bilgin, Meclis’te bütçe görüşmelerinde açıklamalarda bulundu. Bilgin şu ifadeleri kullandı:

Sendikalara vurgu yaptı

*Öncelikle Hüseyin Örs beye geçmiş olsun diyorum.

*Burada her türlü eleştirinin yapılması çok önemlidir. Burada yapılan konuşmaların özgür bir şekilde yapılmasını sağlamak zorundayız.

*Bizim önceliğimiz çalışma ilişkileridir. Endüstri ilişiklerinde işçi-işveren ilişkileri çok önemlidir. Devlet de burada gerekli tedbirleri almakta zorunludur.

*Çalışma ilişkilerinde sendikalar çok önemlidir. Sermaye kendiliğinden güçlüdür. Emekçilerin örgütlenmesi ve onları işverene karşı eşit hale getirmek bizim Çalışma Bakanlığı’nın görevidir.

*Türkiye’de kamu sendikalaşması yüksek ancak işçi sendikalaşması düşüktür. Buradaki temel sebep orta ve küçük işletmelerde sendikalaşmaya karşı tavrıdır. Buna karşı mücadele etmek tüm siyasilerin görevidir.

Yeni bir düzenleme içerisindeyiz

*Şunun altını çizmek istiyorum; bugün de sendikalaşan iş yerlerinde örgütlenen işçilere tavırlar var, işten atmaya varan tavırlar var. Ben burada işverene hiç bakmam ve bunun üzerine giderim. Bundan kimsenin tereddüttü olmasın.

*Sendikal düzenlemelerin genişletmesi gerekiyor. Bunu giderecek bir çalışmamız var.

*Geçtiğimiz dönemde özellikle toplu sözleşmelerde bizim enflasyona karşı korumamız gereken bir düzenlememiz var ve biz bunu kullanıyoruz. Bir çok şeyde biz bu sözleşmelere çalışan yönünde destek verdik.

3600 ek gösterge açıklaması

*Daha önce 3600’le ilgili bir düzenleme sözü verdik ve biz bunu gerçekleştirdik. Daha önce bu 4 meslek grubu kapsıyordu, biz bunu daha da genişlettik. Şimdi bunu daha da genişletiyoruz.

Asgari ücret açıklaması

*Üzerinde durduğumuz diğer önemli bir konu da asgari ücret. Geçen yıl önemli bir düzenleme yaptık. Bugün yeniden asgari ücretle ilgili görüşmelerimiz sürüyor.

*Kamuoyunun beklentisi nedir dile Türkiye çapında bir araştırma yaptırdık. Kamuoyunun beklentisi 8 bin TL üzerinde, işverenlerin beklentisi 7 bin TL olarak çıktı. Çalışmalar devam ederken konuşulan rakamları burada söylemem doğru değil.

*Asgari ücretlerin oranı yüzde 38 ve bu da ciddi bir orandır. Bu da bize asgari ücret düzenlemesi sadece asgari ücretlileri ilgilendiren bir konu değil.

*Bu düzenleme tüm çalışanların alacağı ücreti de düzenliyor. Biz asgari ücreti ne kadar gerçeğe yakın belirlersek diğer çalışanlar da bundan o kadar faydalanır.

*Çalışma sorunlarının başında gelen bir diğer konu istihdam. Biz işsizlik sorununu da çözmeye çalışıyoruz.

*Fon kaynaklarımızı iyi yönetmemiz lazım. Burada herhangi bir istismara izin vermiyoruz. Bu fon kaynakları da giderek büyüyor. O fonların buharlaşmasına asla izin vermem.

Sözleşmeli personel

*Yaptığımız düzenlemeyle sözleşmeleri personelleri hemen kadroya geçiriyoruz.

*Sözleşmeli personeller hangi tür olursa olsun hepsini toparlayıp disiplin altına alıyoruz. Hemen kadroya geçiriyoruz.

*Bunların içerisinde sağlık çalışanı, sanatçı ve üniversite çalışanları da var. Sayı 500 bin. Bu çalışmanın reform niteliğinde olduğunu belirtmek isterim.

*Bu arada geçici işçi sorununu da çözüyoruz. Onu da Meclis’in gündemine getireceğiz.

EYT açıklaması

*EYT konusu en önemli konulardan biri. Uzamasının nedeni herkesi dinliyoruz. Şimdi odaları dinliyoruz. Bu işverenleri de yakından ilgilendiriyor. Mali yükünün de olduğunu söylüyorlar.

*Yaş sınırını öteleyen diyenler de oluyor. 8 Eylül 1999 öncesi çalışanları bu kapsıyor. Ancak dijitale aktarılmayanlar var. Bunu halletmeye çalışıyoruz. İnşallah bu Ocak ayına sarkmaz ve bu ay Meclis’e gelir. En kapsamlı düzenlemeyi yapacağız.

*Burada temel kriterler 3 tane. Bunlar yaş şartı olmasaydı emekli olan kişisini açıklamıştım. Bunu açıkça ifade etmek isterim, asgari ücrette biz halktan yana olacağız.

EYT düzenlemesi nedir?

EYT düzenlemesi 8 Eylül 1999 öncesi sigorta girişi olanları ilgilendiriyor. Bu tarihte yasanın çıkması sonrasında emeklilik için yaş şartı getirilmişti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçen haftaki kabine toplantısı sonrasında yaptığı açıklamada, "Emeklilik için yılını doldurup yaş şartını bekleyenlerle ilgili çalışmamızı en kısa sürede tamamlayıp kamuoyuna açıklayacağız" demişti.