Instagram'da takipçi ve beğeni arttırma yolları açıklandı

Kuzey Carolina Eyalet Üniversitesi, Instagram'da en çok beğeni alan fotoğrafların raporunu hazırladı.

Instagram'da takipçi ve beğeni arttırma yolları açıklandı

Sosyal medya platformu Instagram, artık neredeyse herkes tarafından kullanılıyor. Kendini günden güne güncelleyen uygulama, her geçen gün kullanıcı sayısını hızla arttırmayı başarıyor. Instagram kullanıcıları gönderi paylaştıktan sonra gelen etkileşimleri hemen takip ediyorlar. İstenilen beğeninin gelmesi karşılığında mutlu oluyorlar. Fakat etkileşimin beklenenden daha az beğeni gelmesi durumunda ise hayal kırıklığı yaşıyorlar.

Kuzey Carolina Eyalet Üniversitesi, bu sorundan yola çıkarak bir araştırma yaptı. Araştırmada paylaşılan içeriklerin ne durumda daha çok etkileşim aldığını test edip sıraladı. Biz de okuyucularımız için bu araştırmayı derledik, hep birlikte göz atalım…

Instagram’da en çok beğeni alan gönderilerin özellikleri

•Renk Uyumu: Kalabalık ya da karmaşık olan bir gönderide hangi konunun odak noktası sayılacağı belli olmaz. Bu yüzden de insanlar neyi beğeneceğini bilemezler! Kontrastı düşük ve daha sade bir fotoğraf daha çok beğeni alıyor.

•Parlaklık: Parlaklık fotoğrafın ne olduğunu öne çıkarır. Koyu renkte olan herhangi bir paylaşım içeriğin ne olduğunu anlamamıza neden olur. Bu yüzden etkileşimi renk açısından parlak olan gönderiler alır.

•Nesne Sayısı: Paylaşılan posttaki nesne sayısının çokluğu bir karmaşa oluşturur. Karmaşa ise hangi nesneye odaklanacağımızı engeller. Asıl öne çıkacak nesnenin ön planda olması ve yalnız olması sadece ona dikkat çeker. Kullanıcılar ise neye beğeni yapacaklarını bilirler! Bu yüzden odak noktası olacak nesneyi öne çıkararak daha çok beğeniye ulaşabiliriz.

•Kenar Yoğunluğu: Fotoğrafta kenarların daha sakin olması, dikkat çekmemesi asıl nesneyi ortaya çıkarır. Kenardaki ışık yoğunluğunun ise görsele göre bir tık daha az olması asıl nesneyi daha geniş açıdan görmemizi sağlar.

•Nesne Düzensizliği: Sürekli aynı konuda paylaşılan görseller artık kullanıcıları sıkar ve bu yüzden beğeni alamaz. Fakat birbirinden farklı ve uyum içerisindeki gönderiler daha fazla dikkat çeker.

•Asimetri: Fotoğraf boyutu ve genişliği belli bir oranda olmalıdır. Göze hitap etmeyen asimetrik bir fotoğraf oranı ya da gönderinin içindeki odak noktasının düzensiz asimetrik oluşu estetik açıdan kötü görünebilir. Mesela ufuk çizgisinin düz olmaması gibi…

Yukarıdaki maddeler sayesinden artık Instagram’da daha düzenli ve estetik gönderiler oluşturabilir, daha fazla beğeni alabilirsiniz. Araştırmayı yapan kişiler açıklanan maddelerin tam olarak uygulanması dahilinde beğenilerde %3‘lük bir artış yaşanacağını belirtti. (Shift Delete)