İran'dan yönetmen Mani Haghighi'ye yasak! Londra Film Festivali'ne katılamayacak!

Ünlü yönetmen Mani Haghighi'nin pasaportuna İranlı yetkililer el koydu. İddiaya göre herhangi bir neden gösterilmeden ünlü yönetmenin Birleşik Krallık'a giden uçağa binmesi engellendi.

İran'dan yönetmen Mani Haghighi'ye yasak! Londra Film Festivali'ne katılamayacak!

İranlı yönetmen Mani Haghighi’nin, son filmi Çıkarma (Subtraction) ile katılacağı Londra Film Festivali için seyahat edecekken ülkeden ayrılması yasaklandı ve pasaportuna el konuldu.

Sözcü'de yer alan habere göre, bir video ile açıklama yapan Haghighi, şunları söyledi:

“İran makamları tarafından cuma günü Londra’ya giden uçağıma binmem engellendi. Bu son derece kaba davranış için bana hiçbir makul açıklama yapmadılar.”

Film festivali sözcüsü ise konuyla ilgili olarak şunları söyledi:

“Mani Haghighi… İran’daki yetkililer tarafından geri çevrildi ve pasaportuna el konuldu. Tahran’daki evine döndü.”

Haghighi, yaptığı açıklamaya şu sözleri ekledi:

“Birkaç hafta önce, İran’ın zorunlu başörtüsü yasalarını ve bunu protesto eden gençlere olan baskıyı ve hayatlarındaki diğer birçok adaletsizliği eleştirdiğim bir Instagram videosu kaydettim. Belki de yetkililer beni burada tutarak beni daha yakından gözetebileceklerini, beni tehdit edip susturabileceklerini düşündüler? Eh, şu anda bu videoda sizinle konuşuyor olmam bile bu planı baltalıyor.”

“Kadınlar, yaşam, özgürlük” dedi

Ünlü yönetmen, ülkede yaşanan protestolarla ilgili görüşlerini de belirterek açıklamasına devam etti:

“Size şu anda burada, Tahran’da olmanın hayatımın en büyük mutluluklarından biri olduğunu söylememe izin verin. Tarihteki bu büyük âna tanık olmanın sevincini ve onurunu kelimelere dökemem ve şu anda dünyanın herhangi bir yerinde olmaktansa burada olmayı tercih ederim. Son haftalarda İranlılara neşe ve cesaret veren üç kelimeyle bitireyim: Kadınlar, yaşam, özgürlük.”

İran ilk defa ülkede film endüstrisinde faaliyet gösteren isimlere baskı uygulamıyor. Temmuz ayında ödüllü yönetmen Jafar Panahi, daha önce gözaltına alınan film yapımcıları Mohammad Rasoulof ve Mostafa Aleahmad hakkında bilgi bulmak isteyince altı yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Haghighi’nin son filmi Çıkarma (Subtraction) ise, cumartesi günü Londra’da gösterime girecek. Pazartesi günü Londra Film Festivali, İranlı yönetmenleri desteklemek ve dünyada hapsedilmiş film yapımcılarına destek olmak için bir protesto düzenledi.