Kahramanmaraş depremini önceden bilen deprem kahini Hoogerbeets'ten yeni Türkiye depremi açıklaması

Merkez üssü Kahramanmaraş olan ve büyük bir yıkıma neden olan depremi 3 gün önce sosyal medya hesabından bildiği ortaya çıkan 'deprem kahini' lakaplı ünlü deprem uzmanı Frank Hoogerbeets, sessizliğini bozdu.

Kahramanmaraş depremini önceden bilen deprem kahini Hoogerbeets'ten yeni Türkiye depremi açıklaması

Depremleri nasıl bildiği merak konusu olan Frank Hoogerbeets, "Kahin ve peygamber değilim. Yeryüzü ve gezegen pozisyonları arasındaki arasındaki ilişkiler üzerine çalışan bir araştırmacıyım, bu amaçla özel bir yazılım geliştirdim" dedi.

6 Şubat tarihinde Kahramanmaraş merkezli 7.7 ve 7.6'lık depremler, Türkiye'de büyük yıkıma yol açtı.

Kentlerde depremin yaraları sarılmaya çalışılırken sosyal medyada ise iki depremi de önceden bildiği iddia edilen deprem kahini gündeme oturdu.

Tarih vermişti

3 Şubat tarihinde yaptığı paylaşımda "Türkiye, Ürdün, Suriye ve Lübnan'da 7.5'lik deprem olacaktır" ifadelerini kullanan dünyaca ünlü deprem uzmanı Frank Hoogerbeets, sosyal medya hesabından dikkat çeken bir video daha paylaşmıştı.

Ay geometrisinin gelecek günlerde güçlü bir sismik aktiviteye sebep olabileceğini ifade eden Hoogerbeets, "6 şiddetinde sarsıntıya sebep olacak bu sismik hareketin 8 Şubat tarihinde olması bekleniyor" demişti.

7.6'lık deprem için de uyardı

Kahramanmaraş depremini önceden bilen Hoogerbeets, 7.6 şiddetindeki depremden önce de "Güçlü sarsıntılar devam eder" uyarısında bulunmuştu. Bu uyarının hemen ardından Kahramanmaraş'ta 7.6'lık bir deprem daha meydana geldi.

"Özel bir yazılım geliştirdim"

Bu paylaşımların gündeme gelmesinin ardından sosyal medyada Hoogerbeets adı TT oldu.

Birçok kullanıcı deprem uzmanının nasıl böyle tahminlerde bulunduğuna anlam veremezken Hoogerbeets, yeni bir açıklama daha yaptı. Araştırmacı paylaşımında, "Türk medyasının iddia ettiği gibi kahin ve peygamber değilim.

Ve büyük depremler için asla kesin tarih vermedim. Yeryüzü ve gezegen pozisyonları arasındaki ilişkiler üzerine çalışan bir araştırmacıyım, bu amaçla özel bir yazılım geliştirdim." ifadelerini kullandı.

14 Şubat deprem mi olacak?

Hollandalı Frank Hoogerbeets korkutan bir açıklama yaptı. Deprem kahini lakaplı Hoogerbeets, 13-14 Şubat tarihlerinde ay geometrisi nedeniyle deprem riski bulunduğunu söylüyor.

Hoogerbeets tahmininde, “Şubat ayının ortası olan 13-14 Şubat tarihleri arasında Ay geometrisinin oluştuğunu görüyoruz. Bu biraz daha kritik olabilir." Uyarısında bulunmuştu.

Uzmanlar ne zaman deprem olacağına dair tahminlerin yapılamayacağını söylüyor. Bilim çevrelerince Frank Hoogerbeets’in bilimsellikten uzak uyarıları 'şarlatanlık' olarak değerlendiriliyor.