Kandilli Rasathanesi'nden korkutan olası İstanbul depremi raporu! İşte en hayati önlem…

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat'ta, Hatay merkezli 20 Şubat'ta yaşanan depremlerin ardından gözler Marmara Bölgesi ve megakent İstanbul'a çevrildi. Kandilli Rasathanesi Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Doğan Kalafat beklenen İstanbul depremi için kritik uyarılarda bulundu. Kalafat İstanbul depremi için alınması gereken en hayati önlemi de açıkladı.

Kandilli Rasathanesi'nden korkutan olası İstanbul depremi raporu! İşte en hayati önlem…

6 Şubat'ta Kahramanmaraş merkezli meydana gelen 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremler nedeniyle 11 ilde büyük yıkıma neden oldu.

Hayatını kaybedenlerin sayısı artıyor

AFAD Başkanı Yunus Sezer, hayatını kaybedenlerin sayısının 44 bin 374'e yükseldiğini açıkladı. Sezer, "Şu ana kadar 10 bine yakın artçı sarsıntı gerçekleşmiş durumda. Şu anda 8 bin 182 arama kurtarma personeli çalışmalara eşlik etmektedir." dedi.

Dünyaca ünlü haber ajansı AFP, Kandilli Rasathanesi Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Doğan Kalafat'a 'İstanbul büyük bir depreme hazır mı?' sorusunu yöneltti.

Kalafat, bu soruya kritik bir yanıt verdi ve deprem için en hayati önlemi açıkladı.

Rasathane'de sürekli depremleri ve sarsıntıları izlediklerinin belirten Kalafat, '6 Şubat’tan beri Türkiye’de 9 bin artçı yaşandı. Bu olması gerekenin 7-8 katı' ifadelerini kullandı.

2030 yılına kadar bölgede 7 veya üzeri büyüklüğünde bir depremin meydana gelme ihtimalinin yüzde 65 olduğunu belirten Kalafat, erken uyarı sistemi ile ilgili de konuştu.

Kalafat, 'Bu sistemin etkili bir şekilde çalışması için İstanbul fay hattına çok yakın' dedi.

'Düşük kaliteli çimento kullanmayı ve yumuşak topraklar üzerine bina inşa etmeyi kınayan Kalafat, 'İstanbul ne yazık ki, çok sayıda kötü inşa edilmiş binaya sahip çok büyük bir şehir' dedi.

'Zamanı iyi değerlendirmeliyiz' diyen deprem uzmanı Kalafat, 'Depreme dayanıklı evleri sağlam zemin üzerine yapmalıyız. Alınacak en hayati önlem bu' ifadelerini kullandı.