Korona virüse karşı dünyanın en büyük umuduydu! Paxlovid'den kötü haber geldi!

2 yılı aşkın süredir korona virüsü ile mücadele eden dünya şimdi de Omicron alt varyantı BA.5 için alarma geçmiş durumda. Bu alt varyant için özel aşı için geri sayıma geçilmiş durumda. Salgını tamamen hayatımızdan çıkarması umuduyla geliştirilen ilaçtan ise kötü bir haber geldi.

Korona virüse karşı dünyanın en büyük umuduydu! Paxlovid'den kötü haber geldi!

2019'un son aylarında hayatımıza giren koronavirüs (Covid-19) Dünya genelinde milyonlarca hayata mal oldu.

Pek çok alışkanlığımızı geride bırakmamıza neden olan virüs tabiri caizse kabuk değiştirmeye devam ediyor.

Daha bulaşıcı ancak daha az öldürücü Omicron varyantından sonra pek çok ülke gevşeme kararı alırken virüs bir kez daha BA.4 ve BA.5 alt varyantları ile kendisini hatırlattı.

Zira pandeminin başlamasından yaklaşık iki buçuk yıl sonra, şimdiye kadarki en bulaşıcı varyant ile karşı karşıyayız.

BioNTech ve Pfizer, Omicron'un BA.4 ve BA.5 varyantlarına uyarlanan Covid-19 aşısı için geri sayıma geçti

İki şirket yeni korona aşısı için klinik testlere başlamaya hazırlanırken Paxlovid'den kötü haber geldi

Küresel çapta uzmanlar, pandemide yeni bir dalganın yaşanıyor olabileceğini belirtiyor ve Covid-19 ile mücadelenin henüz sona ermediği uyarısını yineliyor.

Alman BioNTech ile korona aşısını üreten Pfizer, Paxlovid adını verdiği ve korona virüse karşı özel olarak geliştirdiği ilacın, hastalığı ağır geçirme riski olanlarda hastaneye yatış ve ölüm oranını yüzde 90’a yakın azalttığını duyurmuştu. Ancak gelen son haber ilacın etkinliğini tartışılır hale getirdi.

USA Today'de yer alan habere göre, yapılan son testler Paxlovid'in genç yetişkinlerde oldukça az fayda sağladığı sonucuna ulaştı.

Ölçülebilir fayda görülmedi

İsrail'de 109 bin hastayı kapsayan araştırmadan elde edilen sonuçlar bu ilacı kullanan 40 ile 65 yaş arasındaki insanlarda ölçülebilir bir fayda görülmedi. Ancak araştırmacılar, Paxlovid'in enfeksiyondan kısa bir süre sonra verildiğinde 65 yaş ve üstü kişilerde hastaneye yatışları kabaca yüzde 75 oranında azalttığını buldu.

ABD 10 milyar dolar harcadı

Joe Biden yönetimi, söz konusu ilacı satın almak ve binlerce eczanede kullanıma sunmak için 10 milyar dolardan fazla harcadı. (Hürriyet)