Müzisyen Jorge Milchberg, yaşamını yitirdi

Arjantinli müzisyen Jorge Milchberg, 93 yaşında Paris'te hayatını kaybetti. Milchberg onlarca müzisyen tarafından kullanılan ünlü And melodisi 'El Condor Pasa'sını uyarlayıp kaydetmiş ve tüm dünyaya tanıtmıştı.

Müzisyen Jorge Milchberg, yaşamını yitirdi

And müziklerinin en bilineni olan El Condor Pasa 1960'lı yıllarda tüm dünya tarafından tanınmış ve büyük ses getirmişti. Bundaki aslan payı tabii ki onu uyarlayıp kaydeden Jorge Milchberg'e aitti.

Arjantin'in Fransa Büyükelçiliği'nden yapılan açıklamaya göre Jorge Milchberg, 93 yaşında Paris'te hayata gözlerini yumdu.

1955'ten bu yana Fransa'da yaşayan Arjantinli müzisyen 1928 yılında Buenos Aires'te Polonyalı bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelmişti. Küçükken piyano eğitim aldıktan sonra Andlar'a özel koparılmış telli gitar olan charango'ya merak saymıştı.

1950'li yıllarda Paris'te kurulan ikonik bir And müzik grubu Los Incas'ın üyesi oldu ve 60 yıl boyunca devam etti. Aynı zamanda grubun sanat yönetmenliğini de üstlenen efsane müzisyenin grubu Los Incak, 1963 yılında And efsanesi El condor pasa (Akbaba geçiyor) kaydedip piyasaya sundu. Büyük bir başarı elde ettiler. Paul Simon bu şarkıya söz yazdı ve Simon and Garfunkel tarafından If I Could adıyla yayınladı.

Aslında 1913 yılında Perulu besteci Daniel Alomia Robles tarafından oluşturulan El Condor pasa adını aynı adı taşıyan bir müzik tiyatro türü olan zarzuela'dan almıştı.

Milchberg'le dünyaya tanıtılan, Simon and Garfunkel'le popülerleştirilen bu şarkı artık dünya müziğinin bir parçası haline geldi. Ki bu şarkıyla birlikte birçok geleneksel müzik için uyarlama ve yeniden düzenleme döneminin başlayacağının da ilk işaretleri verilmiş oldu.

Jorge Milchberg, 1968 yılında orkestra şefi Marie Laforet'le birlikte sahne aldı. Charango'suyla klasik Avrupa müziklerine yeni bir yorum kattı.

Charango nedir?

Charango, Güney Amerika'ya özgü telli bir çalgıdır. Rezönans gövdesi, aslen bir armadillonun kurutulmuş kabuğu kullanılarak yapılırken, günümüzde ağırlıklı olarak ahşaptan ender olarak da kaplumbağa kabuğundan imal edilir. Dış görünümü gitar veya uda benzer, buna karşın büyüklüğü çok değişken ama genelde küçüktür. (Haber Global)