Nobel Tıp Ödülü'nü kazananlar açıklandı

Nobel Komitesi Nobel Tıp Ödülü'nün sahibini açıkladı. Ödül bu yıl David Julius ve Ardem Patapoutian oldu.

Nobel Tıp Ödülü'nü kazananlar açıklandı

2021 yılı Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü, David Julius ile Ardem Patapoutian’a sıcaklık ve dokunma reseptörleri keşfettikleri için verildi. 

Her yıl Ekim ayının ilk haftasında açıklanan ödüller için İsveç Akademisi, İsveç Kraliyet Bilim Akademisi, Karolinska Enstitüsü’ndeki Nobel Meclisi ve Norveç Nobel Komitesi, oylama yaparak 2021 yılının ilk ödülü olan Fizyoloji veya Tıp dalında ödül sahibini belirledi. Buna göre David Julius ile Ardem Patapoutian, ‘sıcaklık ve dokunma reseptörlerini’ keşfettikleri için Nobel Ödülü’nü aldı.

Fizyoloji veya Tıp alanında bugüne kadar 111 Nobel Ödülü, 222 bilim insanına verildi. Nobel Ödülü kazananlar ödülünün yanı sıra 10 milyon İsveç kronu (yaklaşık 1 milyon 145 bin ABD doları) para ödülü alacaklar ve ödül seremonisi Aralık ayında Oslo’da yapılması bekleniyor. 

Nobel Tıp Ödülü için mRNA aşısı geliştirerek Koronavirüs salgınında milyonlarca kişinin hayatının kurtulmasını sağlayan BionTech aşılarının yaratıcı ekibinden Uğur Şahin ve Özlem Türeci ve Katalin Karikó'nun isimleri de geçiyordu.

Hacettepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Ceyhan konu hakkında CNN Türk'e değerlendirmelerde bulundu:

"Nobel Ödülleri biraz bizim algıladığımızın dışında bir ödül ve farklı kriterler göz önünde bulundurularak veriliyor. Uzun yıllardır özellikle tıp kategorisindeki ödüller biyoloji alanındaki çalışmalara veriliyor. Örneğin geçen yıl Koronavirüs salgının ortasında çok bambaşka bir konudaki çalışmaya ödül verildiğini gördük.

Uğur Şahin, Özlem Türeci ve Katalin Karikó yaptıkları çığır açan çalışmalarla şimdiye dek sayısız ödülün sahibi olmayı başardılar. Macar biyokimyager ve bilim insanı ve BioNTech'te kıdemli başkan yardımcısı olan Katalin Karikó'nun ismi özellikle mRNA aşıları çalışmalarında kat edilen yol nedeniyle önümüzdeki yıllarda dağıtılacak ödüller için hala telaffuz edilmeye devam ediyor.

Özlem Türeci ise tıp dalında ödülü almamış olsa da Nobel Ekonomi ödülleri için oldukça güçlü bir aday. Zira geliştirdikleri aşı sayesinde salgın döneminde ekonomik çöküşün önlenmesine tarifsiz bir katkı sunmuş oldu."