Oyuncu Leon Vitali hayatını kaybetti

Stanley Kubrick'in yönettiği filmlerde sık sık rol alan ve kariyerinin bir dönemini de ünlü yönetmenin asistanı olarak geçiren Leon Vitali, 74 yaşında hayatını kaybetti.

Oyuncu Leon Vitali hayatını kaybetti

Sinema dünyasının efsanevi yönetmeni Stanley Kubrick’in vazgeçilmez oyuncularından biri olan ve hatta zorlu yönetmenin sağ kolu olmak için oyunculuğu bırakan Leon Vitali, cuma günü Los Angeles’ta hayatını kaybetti.

Stanley Kubrick’in en yakın arkadaşlarından biri haline gelen ve Barry Lyndon’daki performansıyla hafızalara kazınan Vitali, 74 yaşında öldü.

Sözcü'de yer alan habere göre, ailesi pazar günü yaptığı açıklamada, Vitali’nin cuma günü Los Angeles’ta öldüğünü söyledi:

“Üç çocuğu Masha, Max ve Vera da dahil olmak üzere sevdikleriyle çevrili olarak huzur içinde öldü.”

Çocukları, yaptıkları açıklamada şunları söyledi:

“Leon, merakıyla hareket eden, gittiği her yere sevgi ve sıcaklık yayan özel ve sevimli bir adamdı. Sevgiyle hatırlanacak ve dokunduğu birçok insan tarafından çok özlenecek.”

Vitali genellikle Kubrick’in asistanı olarak tanımlansa da Gözü Tamamen Kapalı (Eyes Wide Shut), Barry Lyndon gibi filmlerde ve pek çok televizyon dizisinde rol aldı. Ayrıca Vitali, oyuncu seçimi ve koçluk yapmaktan dekorları denetlemeye kadar Kubrick için önemli bir pozisyonda çalıştı.

Kubrick’in Full Metal Jacket filminde rol alan Matthew Modine, Vitali için Twitter’da şunları yazdı:

“Hayatımız üzerinde derin bir etkisi olan tanıştığımız insanlar var. Leon Vitali benim için bunlardan biriydi. Hayatının her alanında bir sanatçı. Birçokları için sevgi dolu bir baba ve arkadaş. Nazik, cömert ve bağışlayıcı biri…”

Kubrick ile tanışmadan önce Vitali, İngiltere’de parlayan bir aktördü ve pek çok İngiliz televizyon programında rol aldı.

Vitali, Kubrick’ten ve onun süreçlerinden o kadar etkilenmişti ki oyunculuğu bırakarak şaşırtıcı bir karar verdi ve yirmi yıldan fazla bir süre kendini tamamen ünlü yönetmene adadı.

Kubrick’in 1999’daki ölümünden sonra Vitali, Kubrick’in birçok filminin restorasyonunu yönetti ve çalışmaları için Cinema Audio Society ödülü aldı. Daha sonra yönetmen Todd Field ile Little Children ve In the Bedroom filmlerinde çalıştı.