Prof. Dr. Naci Görür, tek tek açıkladı! Deprem dirençli kentler nasıl inşa edilir?

Yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür, depreme karşı dirençli kentler nasıl inşa edilir sorusuna sosyal medya hesabından 'Ülkeyi depreme hazırlamanın ön koşulu' başlığıyla cevap verdi. Görür, 'Ülkeyi depreme hazırlamanın ve deprem dirençli kentler oluşturmanın ön koşulu geçmiş depremlerden ders çıkartmaktır. Onun için Maraş-Gaziantep depremleri ile yönetim (yerel ve merkezi) ve millet olarak yüzleşmek şarttır. Bu depremlerde bu kadar kaybı neden, nasıl, nerede, neyi eksik yaptığımız veya yapmadığımız için verdiğimizi araştırmak, bulmak, muhasebe etmek ve üzerimize düşen sorumluluğu kabul etmek zorundayız' dedi.

Prof. Dr. Naci Görür, tek tek açıkladı! Deprem dirençli kentler nasıl inşa edilir?

Türkiye'yi yasa boğan, 50 bini aşkın yurttaşımızın ölümüne neden olan Kahramanmaraş Pazarcık ve Elbistan depremleri, kentlerimiz depreme dirençli olmadığı gerçeğini bir kez daha su yüzüne çıkardı.

"Ülkeyi depreme hazırlamanın ön koşulu"

Deprem bilimci Prof. Dr. Naci Görür, bu sorunu sosyal medya hesabından, "Ülkeyi depreme hazırlamanın ön koşulu" başlığıyla değerlendirdi.

İşte Görür'ün, depreme karşı dirençli kentler nasıl inşa edilir sorusuna verdiği cevap...

"Maraş-Gaziantep depremleriyle yüzleşmeliyiz"

"Ülkeyi depreme hazırlamanın ve deprem dirençli kentler oluşturmanın ön koşulu geçmiş depremlerden ders çıkartmaktır. Onun için Maraş-Gaziantep depremleri ile yönetim (yerel ve merkezi) ve millet olarak yüzleşmek şarttır.

"Hata ve sorumluluklarımızı kabul etmeliyiz"

Depremde hedef hiç veya minimum can kaybı vermektir. Bu depremlerde bu kadar kaybı neden, nasıl, nerede, neyi eksik yaptığımız veya yapmadığımız için verdiğimizi araştırmak, bulmak, muhasebe etmek ve üzerimize düşen sorumluluğu kabul etmek zorundayız.

"Hatamızdan ders çıkarmadan yapamayız"

Bunu yapmadan, bu anlayış ve bilince ulaşmadan kentlerimizi deprem dirençli yapamayız çünkü hatalarından ders çıkarmayan bir anlayış bunu başaramaz."