Yunan oyuncu Irini Papas yaşamını yitirdi

Yunan Sineması'nın efsanevi oyuncularından aktrist Irini Papas, bu sabah 96 yaşında yaşamını yitirdi.

Yunan oyuncu Irini Papas yaşamını yitirdi

Yunanistan ve dünya sinemasının efsane isimlerinden ve ülkenin son Karyadita'sı olarak bilinen efsane sinema oyuncusu Irini Papas bugün doğduğu ve yaşadığı Mora köyünde son nefesini verdi.

Sözcü'de yer alan habere göre, son yıllarda Alzheimer hastalığı nedeniyle sağlık sorunları ile büyüdüğü köyde yaşayan sade, arkaik, Dor figürü, Yunan güzelliğinin simgesi, Akdeniz kültürünün yurtdışındaki ünlü temsilcisi, karizmatik ve dinamik bir kadın olan Irini Papas'nın oyunculuk becerileri ve ruhuyla uluslararası üne kavuştuğu belirtildi.

Marlon Brando ile aşk yaşadı

Kariyerinde, antik trajedinin gücünü tamamen somutlaştıran tiyatro ve sinemada önemli kadın rollerini üstlenen ve 3 Eylül 1929 tarihinde Yunanistan'ın güneyindeki Corinth'de doğduğu belirtilen  İrini Papa'nın  ünlü sinema oyuncusu Marlon Brando ile aşk yaşadığı ve ardından evlendiği belirtildi.

Ardından yönetmen ve oyuncu Alkis Papas ile 1947 yılında evlenen Irini Papas 2004 yılında  İtalyan Corriere della Sera gazetesine Marlon Brando’nun ölümünden sonra aralarında uzun ve “gizli bir aşk” olduğunu açıklamıştı. 1954’te Roma’da tanıştıklarını söylemişti. Onu çok takdir ettiğini söylediği gibi, “Hayatının en büyük tutkusu”ydu ve en son 1999’da Atina’da bir araya geldiklerini açıklamıştı.

15 yaşında oyunculuğa adım attı

15 yaşında çeşitli etkinliklerde radyo yapımcısı, şarkıcı ve dansçı olarak sanat dünyasına adımını atan ve Ulusal Tiyatro Dramatik Okulu’nda oyunculuk derslerine katılan Pappa, ardından George Glinos, Nikolaos Paraskevas, Loukas Karyntinos, Pelos Katselis, Dimitris Rodiris gibi büyük ustalarla Ulusal Klasik Tiyatro Okulu'nda eğitim aldı.

Tuğgeneral Madalyası ile onurlandırıldı, onlarca ödül aldı

1951’de Cannes Film Festivali’nde Yunanistan’ı temsilen, Frixos Iliadis’in yönettiği ve başrolde George Foundas’la birlikte oynadığı Finos Film’in Mystras’ta yayınlanan sosyal drama filmi Dead State ile uluslararası üne kavuştu. Irini Pappa’nın rol aldığı filmlerden üçü Yabancı Dilde Film Oscar’ına aday olurken, Costa Gavras’ın Fransızca Z filmi ödülü alırken, antik trajedilerin büyük ekran uyarlamaları olan iki Yunan filmi Elektra ve Iphigenia da aday gösterildi.

Irini Papas, birçok Hollywood yapımına katılırken, 1967’de Broadway tiyatrosunda da rol aldı. 1995 yılında Yunanistan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Kostis Stephanopoulos tarafından Zümrüdüanka Yoldaşlığı Nişanı Tuğgeneral Madalyası ile onurlandırıldı.

2008 yılında İtalya, onu Ostia Antica antik tiyatrosunda Roma Ödülü ile onurlandırdı. Pappa, 2000 yılında yönetmen Maurizio Scaparro tarafından “Avrupa’nın Kadını” ve 2009 yılında Venedik Tiyatro Bienali’nin Altın Aslanı ile onurlandırıldı.

Son yıllarda, İtalya’nın Roma kentindeki Tor Vergata Üniversitesi’nde fahri doktora verildi. Toplamda 24’ten fazla onur ve ödül aldı.