Alman Sineması'nın kötü çocuğu Klaus Lemke hayatını kaybetti

Bad Boy lakabıyla tanınan ünlü Alman yönetmen Klaus Lemke, 81 yaşında hayata gözlerini yumdu.

Alman Sineması'nın kötü çocuğu Klaus Lemke hayatını kaybetti

"Brandstifter", "Amore" ve kült olarak nitelendirilen "Rocker" gibi filmleriyle tanınan Klaus Lemke, "Alman sinemasının efsane isimlerinden biri olmayı başarmıştı.

Başarılı bir filmin üç bileşene ihtiyacı olduğunu savunan Lemke bunları şöyle açıklıyordu:

"Güzel göğüsler, kötü bir yönetmen ve olmayan senaryo".

Sadece Münih-Schawing'de gelişebilecek özgür bir ruh diye de tanımlanan Lemke'nin ölümü Alman kültür sanat dünyasında büyük üzüntü yarattı.

Klaus Lemke kimdir?

Klaus Lemke, sanat ve yaşam arasına çizgi çekmeyen bir kişilikti. Kimi zaman oyuncu olarak izlediğimiz ünlü yönetmen cesaretiyle Alman sinemasına yeni bir boyut katmıştı.

"Asla arsızlığımı kaybetmedim" diyen Lemke, Polonya'da doğmuştu. Küçük bütçelerle çektiği filmlerle adından söz ettiren başarılı yönetmen 1967'de ilk uzun metrajlı filmi "48 Hours to Acapulco" ile bir gecede ünlü oldu. 1969'da Brantstifter ve 1972'de Rocker'la kendini aştı.

Spot ışıklarını hep toplumun karanlık tarafına yönelten Lemke, Dancing with Devils ve Berlin Izza Bitch! ile ününe ün kattı.

Ağırlıklı olarak Münih'te çalışan ama Hamburg ve Berlin'de kafelerde ya da sokaklarda keşfettiği amatör isimleri oyuncu yapan Lemke'nin keşifleri arasında Wolfgang Fierek ve Cleo Kretschmer gibi yıldız isimler sayılabilir.

The Rat ve Dream on Julia'da Hamburg ve St. Pauli'deki yaşamı da beyaz perdeye aktaran ünlü yönetmen 2000'li yıllarda kariyerinin en verimli dönemine girdi. Tamamen amatör oyuncuları oynatarak 20'den fazla filmi bu döneme sığdırdı.

Ucuza film çekme üstadı

Haber Global'in edindiği bilgilere göre amatör oyuncularına günlük 50 euro ödemesiyle tanınan Lemke'nin filmleri genelde 50 bin euro'ya mal olurdu. Yarısını önceden cebinden verir ve para bitene kadar filmi çekerdi. Sonra elindeki yarım filmi ZDF ya da WDR'ye götürüp film satar, elde ettiği gelirle de filmin geri kalanını çekerdi.

Son filmleri arasında "Underwear Lies", "Bad Girl Avenue" ve "Neue Götter in der Maxvorstadt" sayılabilir.

En son Münih Film Festivali'nde gazetecilerin önüne çıkan Lemke'nin zorlukla yürüdüğü görülmüştü.