EYT'lilere 5 farklı ödeme birden! EYT'liler ilk maaşı ne zaman alacak?

Milyonlarca kişinin merakla beklediği EYT yasalaştı. Emekli maaşı alabilmek için başvurular da gerçekleştiriliyor. Peki EYT'liler ne kadar maaş alacak? İlk maaş ödemesi ne zaman yapılacak?

EYT'lilere 5 farklı ödeme birden! EYT'liler ilk maaşı ne zaman alacak?

Merak edilenleri CNN TÜRK muhabiri Emrah Çakmak, uzman konuğu Sosyal Güvenlik Uzmanı Emin Yılmaz ile yanıtladı.

Sosyal Güvenlik Uzmanı Emin Yılmaz konu ile ilgili detayları şu ifadelerle aktardı:

EYT’liler ilk maaşlarını ne zaman alacaklar?

“Bu durum ile ilgili tahsis talep numaraları çok önemli. Mart ayında başvuru yapmışsak ilk maaşlar Nisan 2023 yani takip eden aydan itibaren alınıyor. O ay içerisinde hangi gün olacağı ile ilgili SSK dediğimiz sigortalılar ayın tahsis talep numarasının son numarasına göre ayın 17’si ile 26’sı arasında, BAĞKUR’lular 25’i ile 28’i arasında, Emekli Sandığına tabi olanlar ise ayın ilk haftası olan 1’i ile 5’i arasında emekli maaşlarını alması söz konusu olacak.”

Başvuruda bir sıkıntı oldu veya geç kalındı. Süreç uzarsa avans maaş mı olacak?

"Yasalarımızda bunun ile ilgili emeklilerimizin mağdur edilmemesi alakalı emekli ile ilgili itiraz talebini kuruma verip kurum sonrasında üç ay içerisinde maaş bağlanmadığı takdirde 90 gün içerisinde sonrasında maaşta avans niteliğinde bir para alınabiliyor.

Bunun ile ilgilide asgari ücret üzerinden değerlendiriliyor ve daha sonrasında da bu para alındıktan sonra maaşta bağlanırsa tüm şartları da sağlarsa 4’te 1 yani yüzde 25 oranında maaşından kesinti halinde buradaki almış olduğu avansı gerisin geriye alacaktır."

EYT’liler ne kadar maaş alacak?

“En düşük maaş, taban aylığımız geçen sene 3500 liraydı. Bu yılbaşında bu 5500 lira oldu. Sayın Cumhurbaşkanının dünkü açıklamaları ile en düşük taban aylığımız 7500 TL oldu. Sizin priminiz gününüz ne kadar fazlaysa bunlar üzerinden 30 bin liraya kadar bu maaşlar çıkabiliyor ama 7500 TL’nin altında maaş şu an olmayacak.

Bir bayram ikramiyemiz var. Dini bayramlarımız olan Ramazan ve Kurban Bayramı’nda iki defa 1100 lira şeklinde ödeme vardı. Gelen kulis haberlerine göre buradaki 1100 liraların bir iyileştirme yapılıp yukarı doğru çıkarılması bekleniyor.

Banka promosyonlarımız var. Banka promosyonları da özel ve devlet bankaları olmak üzere 5 bin liradan başlayarak 15 bin liraya kadar farklı bankalar üzerinden değerlendiriliyor. Temel şart 3 yıl boyunca oradaki bankanızı değiştirmemeniz şartıydı.”

Emekli olduğumuz zaman yasalarımız doğrultusunda kıdem tazminatı alma hakkımız var. Kıdem tazminatı en son ki brüt maaş üzerinden değerlendirilir. Şu anda 10008 lira asgari ücret maaşımız. En üst kıdem tazminatı tavanımızda 19983 lira. Bunlar arasında bir rakamı alacaklar. Kaç yıl çalışmış ise o yıl ile çarpılıp sadece damga vergisi kesintisi ile bu parayı hak etmiş olacaklar.

Yıllık izinlerimizi kullanmadıysak 14 günden başlıyor bunlar. 20 gün, 26 gün şeklinde değerlendiriyoruz. Çalışılan süreye göre değerlendiriliyor. Şu anda yıllık izni eğer kullanmadıysak 4670 lira gibi bir brüt rakamı var. Bundan prim ve vergi kesintisi olduktan sonra buradan da bir miktar alınmış olacak.”