Yazar Donald Spoto hayatını kaybetti

Marilyn Monroe, James Dean, Alfred Hitchcock, Laurence Olivier gibi birbirinden önemli ve iz bırakan ismin biyografisini kaleme alan yazar Donald Spoto hayatını kaybetti.

Yazar Donald Spoto hayatını kaybetti

Yazdığı biyografilerle öne çıkan Donald Spoto, 81 yaşında Danimarka’da beyin kanaması geçirerek hayata veda etti.

Donald Spoto kimdir?

Donald Spoto, pek çok kitaba imza atmış olsa da biyografi yazarlığında ayrı bir kariyere sahipti. Aslında Connecticut’taki Fairfield Üniversitesi’nde ilahiyat bölümü ve New York City’nin kuzeyindeki Westchester County’deki College of New Rochelle’de din bölümü dahil olmak üzere çeşitli öğretmenlik pozisyonlarında çalıştı. Ancak sinema hayatına girdikten sonra kariyeri de değişti. Ünlü yazar, verdiği bir röportajda ilk kez 10 yaşındayken Hitchcock’un “Strangers on a Train”ini izledikten sonra özellikle ünlü yönetmenin filmlerinden büyülendiğini söylemişti.

Ünlü biyografi yazarı, büyülendiği sinema efsanesi Hitchcock’un biyografisini sayfalara taşıdığında büyük ilgi gördü.

Ayrca, “Marilyn Monroe: The Biography” (1993) ile özellikle 1962’de ölen aktrisin her iki Başkanla da ilişkisi olduğuna dair iddiaları baltalamaya çalıştığı son bölümüyle dikkatleri üzerine çekti.

Spoto’ya göre Monroe, John Kennedy ile bir defalık bir ilişkisi oldu ve Robert Kennedy ile hiçbir ilişkisi olmadı. İddiaların ve komplo teorilerinin parayla motive edildiğini söyledi.

Donald Michael Spoto, 28 Haziran 1941’de New Rochelle’de doğdu. Babası Michael ticari bir fotoğrafçıydı ve annesi Anne Spoto, New Rochelle’in kamu bilgilendirme departmanında çalışıyordu. Spoto da New Rochelle’de büyüdü ve Iona Hazırlık Okulu’na gitti.

1950’lerin sonlarında, babasının bir süre başkanlığını yaptığı yerel bir tiyatro grubu olan Fenimore Players’ın çeşitli yapımlarında rol aldı. Dil eğitimi alan Spoto, 1966’da Fordham Üniversitesi’nde yüksek lisans derecesi ve ardından 1970 yılında doktora derecesi aldı. Yeni Ahit üzerine çalışmalar yaptı.

1970’lerin ortalarında Manhattan’daki New School’da Alfred Hitchcock üzerine ders verdiği hatta dersi o kadar popülerdi ki öğrenciler yer bulamıyordu.

Yıllarca Danimarka’nın Borup şehrinde yaşadı.