Twitter, bot hesapları ifşalamaya başladı

Twitter, iyi niyetli bot hesapları etiketleyecek. Artık her botun profilinde, asıl sahibi açıkça belirtilecek.

Twitter, bot hesapları ifşalamaya başladı

Twitter, iyi amaçla oluşturulan bot hesapları anlamamızı sağlayacak yeni özelliğini dünya genelinde kullanıma açtı. Eylül ayında beta süreciyle hayatımıza giren yeni etiket sistemi başlangıçta 500 hesapta aktif edilmişti. Artık bot hesap olduğunu açıkça belirten kullanıcılar, bu bilgileri Twitter profillerinde gösterebilecekler.

“Bot” kelimesi genellikle troll olarak bilinen kötü amaçlı hesaplarla özdeşleştirildiği için, olumsuz bir çağrışım yaratıyor. Ancak Twitter, yararlı bilgiler paylaşmak amacıyla (deprem uyarıları, haber takibi, Kovid verileri gibi) oluşturulan faydalı botlar da olduğunu belirtti. Yeni özellik iyi ve kötü botların birbirinden ayrılmasını sağlayacak.

Twitter, hesabın bot olduğunu belirtecek

Bot hesabın Twitter profilinde küçük bir robot simgesiyle beraber “Otomatikleştirildi” bilgisi yer alacak. Sosyal medya platformu, söz konusu botun asıl sahibinin kim olduğunu da belirtecek. Ayrıca “Otomatikleştirildi” ibaresi, botun hem eski tweetlerinde hem de yeni tweetlerinde herkese açık bir şekilde gözükecek.

Bu özellik, Twitter’ın API’si aracılığıyla oluşturulan bot hesapları destekleyecek. Twitter platformda yararlı bilgiler paylaşılması şartıyla botlara bizzat izin veriyor. Hatta şirketin bu tarz hesaplar için ayrı bir politikası da mevcut.

Otomasyon kuralları başlıklı makalede bu politikalar şöyle özetleniyor:

•Tweetlerle otomatik olarak yararlı bilgiler yayınlayacak çözümler üretebilirsiniz.

•İçeriğinizle ilgilenen kullanıcılara otomatik olarak yanıt veren yaratıcı kampanyalar yürütebilirsiniz.

•Direkt Mesajlarda kullanıcılara otomatik olarak yanıt veren çözümler üretebilirsiniz.

•Kurallarımızla uyumlu olmak şartıyla insanlara yardımcı olacak yeni şeyler deneyebilirsiniz.

•Uygulamanızın, iyi bir kullanıcı deneyimi sunarak sorunsuzca çalıştığından ve bu performansı ilerleyen zamanlarda da koruduğundan emin olmalısınız.

Twitter sözcüsü, bugünden itibaren küçük veya büyük tüm bot hesaplarda kullanılmaya başlanan yeni sistem hakkında açıklama yaptı.

Sözcü, “Twitter’daki tüm hesaplar kurallarımıza tabidir. Etiket yalnızca isteğe bağlı olduğundan, şu anda etiket kullanmayı seçen hesapları denetlemeyeceğiz. Bir hesabın kuralları ihlal etmesi durumunda, standart raporlama süreci işleyecektir” dedi. (Shift Delete)